ATS SmartKit voor Denys

Wereldwijd is 30% van de CO2-emissies terug te brengen tot gebouwen. We moeten niet alleen inzetten op duurzamere gebouwen, maar ook op duurzaam bouwen. De multidisciplinaire bouwgroep Denys geeft alvast het goede voorbeeld. Het investeerde onlangs in energiemonitoringsystemen op basis van de ATS SmartKit, gemonteerd in mobiele werfkasten. Op die manier kunnen ze op de eigen werven sluimerverbruik identificeren en evolueren naar meer energiezuinig werken.

Denys is niet zomaar een bouwbedrijf. Gegroeid vanuit een achtergrond in leidingen voor water en gas, ontpopte het zich de voorbije jaren als een specialist in burgerlijke bouwkunde. Drie pijlers staan centraal in de groei die Denys de afgelopen decennia realiseerde: diversificatie, innovatie en internationalisatie. Met meer dan 40% van de activiteiten gerealiseerd in het buitenland wordt hard aan die weg getimmerd. Het geheim van de smid? Het enthousiasme en de creativiteit van de medewerkers. “We zijn ingenieurs die houden van uitdagingen, het zit ingebakken in elk van ons. In bouw- en infrastructuurprojecten waar er een extra laagje complexiteit aan vasthangt, kunnen we de meeste meerwaarde realiseren.” Aan het woord is Lander Fonck, actief op de technische dienst bij Denys. Deze ploeg voorziet alle werven van Denys van de hulpmiddelen die nodig zijn om de werken tot een goed einde te brengen.

De kaart van duurzaamheid

Binnen Denys wordt de laatste jaren heel hard ingezet op duurzaamheid. “We willen daar echt een voortrekker in zijn”, vertelt Tuur Bossuyt, energy coach binnen Denys. “Op alle vlakken. Door te kiezen voor duurzame machines en materialen, door een inclusieve, aangename werkomgeving te creëren voor medewerkers en door de principes van circulair bouwen zo goed mogelijk door te trekken in projecten.” Denys onderzoekt daarbij ook hoe het zelf energiezuiniger aan de slag kan gaan op zijn werven. “Omdat we merken dat die vraag meer en meer begint te komen. In lastenboeken staan soms ook al eisen rond maximale uitstoot per dag vermeld. Daarom proberen we zelf de kosten en baten af te wegen om zo ver mogelijk te gaan in duurzaam bouwen.”

“We wilden een oplossing die op onze leest geschoeid was. Een demo van de ATS SmartKit en we wisten dat we gevonden hadden wat we zochten.”

Lander Fonck, technische dienst Denys

ATS SmartKit ideale tool

Maar om het eigen energieverbruik terug te dringen, is het belangrijk om het eerst gedetailleerd in kaart te brengen. Fonck: “We hadden al geleerd uit platformen van machinefabrikanten hoe we dat konden aanpakken. Maar we wilden echt een oplossing die op onze leest geschoeid was. Een demo van de ATS SmartKit en we wisten dat we gevonden hadden wat we zochten.” Met dit eigen ontwikkelde platform beschikt ATS over een systeem dat alle digitale data die beschikbaar is, weet op te slaan en om te zetten in bruikbare informatie. “Het is ontstaan in de industrie om de productieomstandigheden bij batchprocessen beter traceerbaar te maken. Maar de mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Alles wat een digitaal signaal heeft, kunnen we in principe capteren”, weet Neal Dhanyns, application engineer bij ATS.

Mobiel, robuust en dummy proof

Voor Denys gaat het dus om energie. Het bedrijf wil in kaart brengen waar de verbruikte energie naartoe gaat en wanneer. “In eerste instantie om sluimerverbruik op te sporen op het moment dat een werf niet actief is, in het weekend bijvoorbeeld. Daarnaast willen we dankzij deze energiemonitoring kunnen benchmarken tussen werven van gelijkaardige grootorde en werken. In tweede instantie willen we deze systemen gebruiken om stroomgroepen te dimensioneren. Via de gecapteerde data kunnen we immers piekstromen gaan berekenen”, aldus Bossuyt. De technologie bestond al. Het was aan ATS om er een mobiele, robuuste oplossing van te maken. “Een oplossing die ook dummy proof was. Ze moest functioneren zoals eender welke werfkast, zodat iedereen ze kan aansluiten en de data vanzelf binnenstroomt.”

Alle energiegegevens in één omgeving samengebracht

Een uitdaging die ATS graag aanging. “Oplossingsgericht meedenken met de klant, dat is wat Denys en wij gemeen hebben”, beklemtoont projectleider Tom Leutenez. Het ging in eerste instantie om drie werfkasten. Het hart van de oplossing kon echter hetzelfde blijven: een WAGO controller die via 4G verbinding maakt met het internet. Zo wordt de gecapteerde data doorgestuurd naar de ATS SmartKit cloudoplossing. “Hier maken we het verschil met de antenne, die zeer robuust moest zijn om onder alle omstandigheden op de werf te kunnen blijven verbinden. We leverden ook twee compactere werfkasten af die ontwikkeld zijn met torenkranen voor ogen, maar eigenlijk op gelijk welke andere verbruiker (tot 1.500 A) rechtstreeks aangesloten kunnen worden voor specifieke korte meetcampagnes. Hiermee kunnen ze anomalieën op het spoor komen. Onze oplossing hebben we ten slotte ook ingebouwd in een bestaande werfcontainer van Denys. Op die manier kunnen alle gegevens rond energiemonitoring in één gecentraliseerde omgeving terechtkomen.”

Oplossing op maat

Het echte maatwerk zat hem echter in de programmering. “In samenspraak met Denys zijn een aantal features toegevoegd om verder te gaan in de gebruiksvriendelijkheid. Zij hebben duidelijk gemaakt wat voor hen een logische manier van werken zou zijn. Wij hebben geput uit de expertise en de ervaring die al rond de ATS SmartKit in huis was om die puzzel beter samen te leggen. Noem het gerust een geval van co-creatie, want ook wij hebben uit deze wisselwerking dingen geleerd”, vertelt Leutenez. Een voorbeeld daarvan zijn de legenda die bij de grafieken horen. Door die simpelweg aan te klikken kan Denys dieper in de informatie gaan duiken.

“Noem het gerust een geval van co-creatie, want ook wij hebben uit deze wisselwerking dingen geleerd.”

Tom Leutenez, projectleider

“Altijd kwaliteit”

Ook Denys hecht veel waarde aan de wisselwerking. Fonck: “Dat is het mooie aan samenwerken met ATS. Er wordt ons geen kant-en-klare oplossing opgedrongen. We hebben zelf inspraak om samen tot de best werkende manier van werken te komen. De korte communicatielijnen, de snelle reactietijden bij vragen, het maakt dat iedereen elkaar vindt en er op een heel constructieve manier snel vooruitgang geboekt wordt. En uit ervaring weten we al: ze leveren sowieso kwaliteit af.” De bedoeling is nu om deze werfkasten standaard op elke werf te zetten. “Meten is weten. We willen elke aansluiting kunnen monitoren om altijd de best mogelijk economische en ecologische analyse te maken. Het zal niet altijd om aanzienlijke energiebesparingen gaan, maar alle beetjes helpen om zuiniger met energie om te gaan”, vult Bossuyt aan.

Ready for your smart building?

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.