ATS Langerbruggekaai

ATS Langerbruggekaai gebouwenbeheer energieneutraal

Nieuwe site voor ATS Groep is demo en showcase op vlak van Smart Buildings.

Klant:ATS Groep
Eindklant:ATS Groep
Locatie:Gent
Uitvoering:2019

ATS Gent, site Langerbruggekaai.

Na aanhoudende groei van ATS was er een hoge nood aan extra ruimte. Er werd beslist om een nieuw bedrijfspand in Gent aan te kopen en de machinebouwactiviteiten daar te centraliseren. Een gebouw van bijna 10.000 m² werkplaatsen en ruim 2.000 m² kantoorruimte. Het volledige gebouw werd gestript, herzien en gerenoveerd volgens de meest vooruitstrevende gebouwentechnieken op de markt. Als aanbieder van energieoplossingen voor bedrijven wil ATS een eigen voortrekkersrol opnemen in het eigen gebouwenbeheer en zo een rol spelen in de energietransitie van zijn klanten.

Concept: totaal geïntegreerd gebouwbeheersysteem in de burelen en werkplaatsen.

De studie, design en installatie van de technieken en de bijhorende implementatie van het gebouwenbeheersysteem is volledig van de hand van ATS. In de burelen werden alle technieken zoals verlichting, verwarming, ventilatie, zonnewering geïntegreerd op één platform via Siemens Total Room Automation. Via aanwezigheidsdetectie, daglichtsturing en het weerstation worden al deze technieken in werking gezet volgens de noden van het moment. Al deze technieken interageren met elkaar om het comfort van de medewerkers en de energieprestatie te optimaliseren.

In de werkplaatsen met een oppervlakte van 9500m² wordt eveneens gebruik gemaakt van aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing voor verlichting en HVAC en dit in maar liefst 16 exploitatiezones. 

Via de Wago Light Manager met connectie naar het Desigo CC gebouwenautomatiseringsplatform wordt de ledverlichting optimaal geregeld. Dezelfde exploitatiezones worden ook aangewend voor de verwarming via gasdonkerstralers.

Naar ecologie toe is er een uitgebreid regenwaterrecuperatiesysteem. Alle systemen worden beheerd door het Desigo CC automatiseringspatform.

Batterijopslag

Op de site in Gent werd ook geïnvesteerd in een systeem voor batterijopslag ofwel BESS (Battery Energy Storage System). Dit systeem kan tot 400kWh energie opslaan in Lithium-ion batterijen en werd geplaatst om het eigen energieverbruik te optimaliseren.

Momenteel loopt ook de procedure om op de site een windmolen te plaatsen met een capaciteit van 4,5MW.

Energiemanagement
Energiemanagement

Ready for your smart building?

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.