Home > Oplossingen > Smart Buildings > ATS Smart Building Solutions > Visie Smart Buildings
Het energieverbruik in Europa komt voor 40% uit gebouwen. Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, moeten we de gebouwen dus een pak energie-efficiënter maken. En hierin speelt gebouwenautomatisering een cruciale rol: technieken communicatief maken en combineren met logging en monitoring. Resultaat: een slim gebouw dat comfort biedt met een CO2-neutrale voetafdruk!
ATS Smart Building Solutions houdt de vinger aan de pols met alle trends op vlak van “Smart Buildings”. Waar vroeger onze rol beperkt bleef tot het uitwerken van een HVAC-regeling op vraag van de installateur, gaan we nu zelf meedenken met de eindklant hoe we zijn gebouw op de best mogelijke manier kunnen automatiseren voor een efficiënte uitbating.
Maar wat maakt een gebouw nu slim?
Twee elementen spelen een cruciale rol: enerzijds moeten de aanwezige technieken, of een deel ervan, zodanig geïntegreerd zijn dat ze met elkaar kunnen communiceren. Anderzijds moeten ze ook kunnen leren uit hun opgedane ervaringen. Wij bouwen gebouwbeheersystemen daarom altijd zo op dat ze kunnen loggen.
Hoe meer data ze verzamelen, hoe meer inzichten er na verloop van tijd uit gedestilleerd worden om het samenspel van die verschillende technieken nog meer op elkaar te kunnen afstemmen.
ESCO-bedrijven maken de stap naar slimme gebouwen voor hun klanten een pak makkelijker. Deze bedrijven voeren energieprojecten uit voor hun klanten en financieren dit ook zelf. Met de gerealiseerde energiebesparing wordt de installatie vervolgens afbetaald. ATS Smart Building Solutions werkt eveneens mee aan energieprojecten van ESCO-bedrijven. Hiervoor werken we ook vaak samen met ons moederbedrijf Luminus.
Eens technieken geïntegreerd zijn met een gebouwenbeheersysteem, wordt alle informatie geanalyseerd en gevisualiseerd in overzichtelijke dashboards met de eigen ontwikkelde ATS SmartKit. Met deze tool heeft ATS Smart Building Solutions een tool om elk gebouw van op afstand te monitoren.
Vervolgens kan je heel gemakkelijk opvolgen hoe een gebouw presteert en waar het beter kan. Dit is cruciaal om de vooropgestelde besparingen te realiseren.
ATS groep investeerde te Langerbrugge in een nieuwe productiesite voor de mechatronica activiteiten. Alle assets werden gekoppeld op een gebouwenbeheerssysteem DESIGO. Bekijk hier het interview met collega Olivier De Cock van het SBS team
Om klanten vandaag al te tonen wat er allemaal mogelijk is, maakte ATS van zijn eigen bedrijfsgebouw in Gent zijn visitekaartje. Verlichting, zonnewering, branddetectie, inbraakbeveiliging, toegangscontrole, verwarming, ventilatie, elektrische laadpunten, warmwaterproductie, batterijsysteem, …
Alles werkt vanuit één platform waar ook nog externe data aan toegevoegd wordt zoals bijvoorbeeld weersvoorspellingen.
Om u de kracht van een gebouwenbeheersysteem te tonen, kan u een bezoek aanvragen aan deze demosite.